Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tóépítés házilag

Hihetetlen, hogy a víz milyen hatással tud lenni a kert külsejére. Akár egy kisebb, jól megtervezett tó, vagy egy szökőkút sokkal szebbé képes varázsolni, legyen az bármilyen. Ha nem szeretnél külön egy szakembernek fizetni, hogy saját tavad lehessen otthon, akkor íme a tóépítés menete!

Köztudott, hogy egy tó a kertben a középpontot fogja képviselni, legyen az bárhol is, ezért fontos, hogy odafigyeléssel, gondosan tervezzük meg, és készítsük el a kertépítés ezen szegmensét. Ami fontos, hogy ne halmozzuk a vízi elemeket, mert azzal lerombolhatjuk kertünk összképét, magától a kert méretétől függ, hogy mennyit használhatunk belőle, de ez szintúgy függ a lakó ízlésétől. Milyen szerszámok kellenek egy tóépítéshez? Ha egyszerű tavat szeretnénk, akkor nem lesz szükség másra, csupán lapátra, ásóra, vízi növényekre, különböző kavicsokra, és természetesen tófóliára is. Miután megvannak ezek az elemek, el kell döntenünk, hogy hol is akarjuk véghez vinni a tóépítést, hol szeretnénk látni leendő tavunkat. Lényeges, hogy ne legyen messze a háztól, könnyen megközelíthető legyen, és hogy a kert legtöbb pontjából látható is legyen egyáltalán.

 

Kínai tóépítés

 

Ha meg van a tóépítés helye, akkor az első feladatunk (és általában ez a legnehezebb feladat) a gödör kialakítása. Ha ásás során gyökerekkel találkozunk, akkor azokat feltétlenül távolítsuk el vagy élesebb kavicsok segítségével, vagy valamilyen vágó eszközzel, mert felsérthetik később a tó fóliáját. A tó mélysége valójában azon múlik, hogy milyen tavat szeretnénk. Ha például halakat kívánunk elhelyezni bele, akkor 120 cm-ig érdemes leásni, más esetben nincs szükség annyira mély gödörre. Ha meggyőződtünk róla, hogy sehol sincsen kavics, vagy kiálló gyökér, akkor jöhet a tófólia elhelyezése! Miután leraktuk a tófóliát, akkor a tóépítés legkreatívabb lépése következik, ez pedig a növények ültetése, a kavicsok elhelyezése, gyakorlatilag ezen fog múlni a tó kinézete, és ez már csak a lakó ötletességén múlik. A tóépítés utolsó feladata a vízzel való megtöltés (ki gondolta volna?), és már kész is van saját, mesterséges tavunk, egyszerű nem?

A tó karbantartására minden tavasszal kerüljön sor, ekkor a halakat tegyük át külön akváriumba, engedjük le a tó vizét teljesen, szedjük a vízinövényeket. Tisztítsuk le az iszapokat a tó aljáról, faláról, és óvatosan keféljük át a medence falát, majd miután ez meg van, kezdjük el lassan feltölteni vízzel, közbe tegyük vissza a tavi növényeket, és a halakat, és kész is a tóépítés karbantartási folyamata.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.