Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ablak választás

Az ablak az a nyílászáró típus, amely azért felelős, hogy a napsugarak bejuthassanak a ház különböző helységeibe, és ne boruljanak teljes sötétségben. Fontos, hogy az ablak mérete elég nagy legyen hozzá, hogy kellő fény kerülhessen a szobába, de emögött még számos más tudnivaló áll, amikről nem szabad megfeledkezni. Lássuk csak, miket érdemes figyelembe venni egy ablak választás során!

U érték

A leggyakrabban használt paraméter ablak választás esetén az úgynevezett U érték, amely nem csak az ablakokra, hanem bármely nyílászáróra vonatkozhat. Ez az U érték az adott nyílászáró hőszigetelés minőségét, mértékét jellemzi egy számmal. A hőszigetelésen belül ez az érték valójában a hőbocsátást méri, tehát annál jobb egy ablak, vagy egy más nyílászáró hőszigetelése, minél kisebb az a bizonyos U érték. Érdemes odafigyelni, hogy maga az ablak, és az üveg is rendelkezik egy ilyen számmal, és a kettőből összevonva keletkezik az ablak teljes hőszigetelés, hőbocsátó értéke. Ez most elsőre így biztos kicsit bonyolult, és nehéz elképzelni, szóval nézzünk meg néhány hagyományos értéket!

Ablak hőszigetelés

Hagyományos értékek

Az üzletek többségénél érdemes odafigyelni, mivel olyan üvegeket forgalmaznak, amiket már eredetileg nem szabadna, ilyen például az originális kétrétegű üveg, amely 2,8-as U értékkel rendelkezik. A legrosszabb hőszigetelésű ablak egy olyan üveghez kapcsolódik, melynek üvege kétrétegű fémréteggel van bevonva, ezáltal csökkenti az előző tragikus 2,8-as számot 1,4-re. Ha ablakot választunk, akkor a saját érdekünkbe ennél mindenképp kisebb U értékű ablakok közül válogassunk! Az ablaküveg nemesgázzal (argon) való megtöltése idén kezdett el igen népszerűvé válni az ablakgyártó cégek körében, ugyanis az argon segítségével sikerült elérni az 1-es U értéket. Talán az egyik legalacsonyabb U értéket a háromrétegű üveg biztosítja, amit kiváló hőszigetelése ellenére senkinek se javasolnék, mivel ennek a típusnak már jelentős a súlya, és könnyen megrövidítheti az ablak élettartamát.

Az ablakkeretek kapcsán az 1,0 és az 1,7 közötti értékek a leggyakoribbak. Jelentősen érzékelhető a különbség az ablak közelében, ha már akár 4 vagy 5 tizeddel változik ez az érték. Tegyük fel, ha kint hideg van, akkor egy magasabb U értékű ablak kevésbé képes szigetelni a hőt, mint egy alacsonyabb értékű, tehát az alacsonyabb érték hideg esetén magasabb hőmérsékletet kölcsönöz a szobának.

Ablak virágokkal

Profilok és Vasalatok

A profil az az eszköz, amely meghatározza az ablak vastagságát, és a lehetséges légkamrák mennyiségét. A műanyag ablakok esetében tehát ne arra gondoljunk, hogy az egész ablak műanyagból és üvegből épül fel. Maga az ablak fémszerkezetű, csak műanyag profillal van bevonva, és ebből készül el az ablak kerete. Lényeges, hogy a profiltól függ, hogyan fog kinézni az ablakunk, tehát ha fontos, hogy hogyan is fog kinézni leendő ablakunk, akkor előtte mindenképp nézzük meg legalább képen.

A ablak vasalata szolgálja a helyes működést. Helyes működés alatt természetesen azt is értjük, hogy egy jó vasalat nagyban megnövelheti egy ablak élettartamát, és a biztonság is tőle függ nagyrészt. Akiknek fontos az ablak külseje, azoknak javasoljuk a rejtett vasalatokat, amelyek nevükből adódóan egyáltalán nem látszanak.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.